Límits a l’administrador

És possible posar límits a les facultats de l’administrador?

Límits a l’administrador

L’administrador d’una SA o d’una SL gestiona i representa la societat davant de tercers (pot signar contractes a nom seu, contractar treballadors, comprar actius, retirar diners del banc…). I com a regla general, les limitacions de les facultats representatives de l’administrador no són eficaces davant de tercers:

  • Encara que els socis li limitin les facultats —per exemple, indicant-li que no estableixi relacions comercials amb un client determinat o que no signi contractes per sobre d’una suma determinada—, aquesta limitació no té efectes davant dels tercers que signen contractes amb ell.
  • Per tant, l’administrador únic podria incomplir aquests límits. Tot i que en aquest cas els socis, o la societat mateixa, li podrien exigir responsabilitats —i cessar-lo del càrrec—, els drets dels tercers que van contractar amb la societat no es veurien afectats (tret d’algunes excepcions, com en cas de frau).

 

Una opció més senzilla per a controlar l’actuació de l’administrador és nomenar dos administradors mancomunats perquè sigui necessari que tots dos signin per a qualsevol acte de representació. I per als assumptes ordinaris de gestió —fins a un límit determinat—, es pot atorgar un poder a algun d’ells.

També hi ha la possibilitat de nomenar un consell d’administració format per tots els socis. D’aquesta manera, les decisions es prenen conjuntament en el consell, però es pot nomenar un conseller delegat, amb la possibilitat de limitar-li les facultats en els estatuts mateixos.

 

 

 

Existeixen diferents alternatives a l’hora d’organitzar l’administració d’una societat. Els nostres professionals us indicaran quina és la mes adequada en el vostre cas concret.